Forlægger klar til verdensmesterskabet

22. juni 2017

Man skulle tro, at stifteren af TURBINE Forlaget, Ulrik Skafte, ikke havde tid til andet end bøger, men sandheden er en anden. Ulrik kvalificerede sig den 4. juni ved Tour of Cambridgeshire til de officielle UCI verdensmesterskaber for amatørryttere i alderen 60-64 i Albi i Frankrig i august måned.


Bogmarkedet har i den forbindelse snakket med Ulrik Skafte om, hvordan det er at drive et af landets største forlag samtidig med at man dyrker sin hobby på eliteniveau.

Det er ingen hemmelighed, at det er svært at drive et forlag med succes i Danmark. I Aarhus har TURBINE Forlaget dog fundet melodien og har siden opstarten i 2004 modtaget Børsens Gazelle tre gange og havde i 2016 en omsætning på 44 millioner kroner.

Hvordan finder du tid til træning samtidig med, at du skal sikre TURBINE Forlaget konstant vækst?

Det er klart, at det kræver tid at drive et forlag, der ligger i forlagenes top 10, når det gælder omsætning og antal udgivne titler - omkring 500 titler årligt. Men jeg er så heldig at have en stærk organisation og nogle gode medarbejdere omkring mig, der også brænder for at udgive bøger. Faktisk er vi på forlaget gået i gang med et generationsskifte, så jeg har solgt de fleste af mine aktier i selskabet til to yngre medarbejdere, nemlig Jesper Tolstrup og Marie Brocks Larsen, der ejer henholdsvis 60 % og 30 % af forlaget. Jeg ejer stadig 10 % og fortsætter en årrække endnu som forlagets administrerende direktør. Det er en god plan, der sikrer forlagets udvikling og position som et af de største uafhængige forlag i Danmark. Nu da de yngre kræfter tager over og trækker læsset så at sige, har jeg gudskelov haft lidt mere tid til at dyrke min passion for cykling.

Hvor vigtigt er det for dig, at have en passion udenfor bogbranchen og bruge cykelpassionen i driften af et forlag?

Man bliver let en ensporet idiot, hvis man sidder ved skrivebordet hele tiden. Samtidig ved de fleste jo, at man bogstaveligt talt kan arbejde sig ihjel henover et tastatur. For mig har det altid været vigtigt at være i en god fysisk form. En god fysik påvirker også ens mentale form, så man kan tage nogle bedre og afbalancerede beslutninger. Af samme grund valgte jeg for nogle år siden at melde mig ind i et cyklende erhvervsnetværk, hvor 300 virksomheder er medlemmer. Riis Seier Business Club - og rigtigt gættet. Det er et netværk, der er knyttet til Bjarne Riis’ cykelhold Team Veloconcept. Man kan kalde dette netværk for en cyklende VL-gruppe. Jeg har stort gavn af at tale med de andre erhvervsledere fra helt andre brancher. I cykeltøjet er vi alle lige - uanset om man er chef for en stor virksomhed med over tusind ansatte eller en lille virksomhed som Turbine med 16 ansatte.

Jeg har lært meget af cyklingen. Ingen organisation er eksempelvis stærkere end det svageste led. Man skal altid være opmærksom på den medarbejder eller den afdeling i en virksomhed, der hænger med røven i vandskorpen. Som hold kan du nemlig ikke køre stærkere end den svageste rytter - den samme regel gælder også indenfor virksomhedsdrift eller forlagsdrift. Giv folk frihed. Lad dem dyrke de kompetencer og interesser, de nu har. Lad være med at kigge dem for meget over skulderen. Tro på, at medarbejderne selv kan.

Jeg bruger i høj grad cyklingen som en form for mental rensning. Man kan træne alene eller sammen med andre. Hvis jeg træner alene, ryger jeg ofte under træningen ind i en tankestrøm, hvor tankerne bare flyder frit afsted. Jeg får løst problemer. Jeg får nye ideer. Jeg kommer tilbage fra træningen med beslutninger og ideer til næste dag. Det er ofte sket. Cykelvennerne er også gode lynafledere. Man kan have haft en nok så elendig dag på kontoret, men når du har siddet i sadlen sammen med vennerne i 10 minutter, så er den dårlige dag glemt og lagt bag dig. Træningen rummer dermed en mental healing, der gør dig klar til næste dag eller klar til at komme hjem i privaten, så fruen ikke kommer til at høre om den elendige dag på kontoret. Hun får en glad mand hjem, der ovenikøbet er sund og frisk.

Har du et godt råd til de andre forlagsdirektører derude?

Søg ud i verden. Jeg har selv i mange år haft arbejdsuger, der strakte sig over 50-60 timer. Det har jeg med mellemrum stadig. Det er nødvendigt, når der ligger deadlines og venter. Men sørg alligevel for ikke at hænge for længe på kontoret i alt for lange perioder. Undgå for Guds skyld at blive fagidiot, der kun kan snakke om bøger og litteratur. Man kan let blive menneskeligt “dum” eller human ignorant midt i fagligheden, så det gælder om at udfordre sig selv på områder, hvor man ikke nødvendigvis er stærk. Det kan være havearbejde, sejlads, kunst, snedkervirksomhed, madlavning, ølbrygning… Find glæden i noget andet end litteratur, så kommer du tilbage til litteraturen som et stærkere og mere komplet menneske. Det er jeg sikker på. For at forstå litteraturen er man nødt til at have en bred erfaringsramme - og den erfaringsramme, finder man kun ved at udfordre sig selv på alle andre områder end litteraturens.

Ulrik Skaftes interesse for cykelsport kan aflæses direkte i TURBINE Forlagets udgivelsesprogram den 26. juni, hvor forlaget udgiver Jens Voigts erindringer, ’Shut Up Legs’. Der er ifølge Ulrik flere andre cykelbøger på vej, men de er stadig i støbeskeen.

Træning

Horsens

VINTERPAUSE
Træningsansvarlig:   
Sted: Erhvervsbyvej
Distance:  

TRÆNING HELE VINTEREN
Træningsansvarlig: Skiftende 
Sted: Erhvervsbyvej
Distance: 50-70 km 

Vejle

VINTERPAUSE
Træningsansvarlig:   
Sted: Munkebjerg
Distance:

VINTERPAUSE
Træningsansvarlig:   
Sted: Hotel Munkebjerg, 7100 Vejle
Distance:  

Aarhus

VINTERPAUSE
Træningsansvarlig:  
Hold1:    - Hold2:   
Sted:   
Distance:    

VINTERPAUSE

WATT Skanderborg

VINTERPAUSE

 

Top
Thrane.nu